top of page

Advent Mariazellben

Mariazell télen is bőséges programválasztékot kínál az idelátogatóknak. Az adventi időszakban igazi meseváros fogadja a vendégeket.

Minden a karácsonyvárásról, az ünnep előtti készülődésről, a közös ünneplésről  szól. A szürke hétköznapokból kiszakadva egy mesevárosba csöppen az ideérkező.  Színes, varázslatos  forgatagban találja magát,  ahol a hangok (különböző kórusok, zenekarok lépnek fel) az illatok ( mézeskalács, puncs, fahéj, narancs)  és a látvány (a gyönyörűen feldíszített város, főleg esti kivilágításban) közös hatása egy angyali, mennyországi világba repíti az embereket.  
 A feldíszített Fő téren  az  apró kis faházakban árulják a környék kézművesei a hagyományőrző  portékájukat, illetve itt leljük meg a testet felmelegítő forró puncsot, forralt bort  és sült gesztenyét.  
Ilyenkor kötelező végig járni a város minden zegét-zúgát, mert mindenhol  apró meglepetések várnak minket.

 

A Bazilikában ne csak egy misét hallgassunk meg, vagy egy orgonakoncertet,  hanem a különleges gyűjteményt kínáló múzeumot is járjuk végig, megtekintve többek között  a több száz  faragott szoborból  összeállított  Betlehemet  az egyik toronyban. A méltán híres Pirker mézeskalács illata mindenhol érezhető a városban, de  most nem csak megkóstolni tudjuk,  hanem megtekinthetjük a mézeskalácssütő üzemben hogyan is készül ez az autentikus  finomság. Illetve nézzük meg a több mint 1000 kg igazi mézeskalácsból készült házikót. Az Arzberger likőrüzembe szintén ellátogathatunk, ahol 33 fajta gyógynövényből állítják elő a  gyógyító nedűt. Mariazell Fő terén rögtön feltűnik  a világ legnagyobb adventi koszorúja. Nézzük meg  a mariazelli jászolt élő ökörrel és szamárral.  Érdemes  utazni az ünnepi vasúton és levelet feladni a  Mariazelli Angyali Postahivatalban. Ne hagyjuk ki a Mesterek utcáját, ahol  gyertyát önthetünk, fazekaskodhatunk és helyi mesterek avatnak be a kézművesség titkaiba.

SzV_0152509_th.jpg
SzV_0164506_th.jpg
bottom of page